Warmteverliesberekeningen voor de correcte dimensionering van de radiatoren en het juiste vermogen van de verwarmingsketel.
 
Juiste warmteverliesberekeningen zijn heel belangrijk, het is zelfs belangrijk om deze nog voor de aanvang van het bouwen te maken, teneinde waar nodig de isolatiediktes nog te kunnen aanpassen.
Mogelijks zijn er in een bepaalde kamer teveel warmteverliezen en kan de vloerbelasting te hoog worden voor vloerverwarming, op dat moment kan de isolatiedikte nog worden aangepast.
 
In de praktijk doen installateurs geen echte warmteverliesberekening met als resultaat dat radiatoren en ketel een vermogen hebben dat twee tot zelfs viermaal groter is dan noodzakelijk. Je betaalt hier dan ook voor in verhouding en je verbruik zal een flink stuk hoger liggen. Vergelijk het met het verbruik van een grootte wagen en dat van een kleine wagen aan dezelfde snelheid.
 
Met het oog op een correcte warmteverliesberekening moet elk wanddeel, elk raam worden opgemeten en de U-waarde ervan moet worden bepaald.